beauty

Arta de a te machia! PARTEA a IIa

Tehnica machiajului

 

Tehnica machiajului necesita o indeminare speciala pe care orice femeie o poate capata cu timpul. La inceput este bine insa sa fie consultata o cos- meticiana care va determina natura tenului, armonia culorilor si indicatia for losirii produselor cosmetice si de machiaj.Un machiaj obisnuit prevede o pudrare si aplicarea unui ruj de buze. Abia dupa un timp putem trece la folosirea fondului de ten, a fardurilor de obraz si de ochi si apoi la un machiaj corector. Machiajul obisnuit se apropie cit mai mult de culoarea naturala a pielii si trebuie sa fie cit mai discret.

Demachierea constituie o conditie esentiala pentru pregatirea obrazului in vederea machierii. Ea se realizeaza cu crema sau cu lapte demachiant care se alege in functie de natura tenului. Aceasta operatie incepe cu ochii si buzele.Majoritatea specialistilor recomanda chiar aplicarea de masti inaintea unui machiaj de seara, deoarece un obraz curat si odihnit asigura in mai mare masura reusita acestuia.

  1. Se sterge fata cu o lotiune tonica sau se pulverizeaza o lotiune din plante sau apa minerala, dupa care se usuca cu un servetel de hirtie fina.
  2. Se’ aplica crema de baza, protectoare si se lasa citeva minute pentru a fi absorbita de piele, dupa care excesul se indeparteaza prin tamponari usoare cu un servetel de hirtie fina.Crema se alege in functie de natura tenului, in general ea trebuie sa fie semigrasa, hidratanta si sa se intinda usor.Exista creme de baza pentru ten uscat si pentru ten gras. Uneori se prefera laptele hidratant care se intinde si patrunde mai usor in piele. Abia dupa terminarea acestei operatii va incepe machiajul propriu- zis prin aplicarea fondului de ten.

Modul de aplicare a fondului de ten depinde de consistenta acestuia. Daca fondul de ten este fluid sau crema se va aplica direct cu degetele, avind grija ca miinile sa fie .perfect curate, cu pielea neteda.

  • Specialistii recomanda punctarea fetei cu pastile de fond de ten: pe frunte 2—3 pastile, pe aripile nasului cite o pastila, pe santurile nazolabiale cite o pastila; pe fiecare obraz cite trei pastile cam in forma de triunghi; pe barbie doua pastile; pe git aproximativ trei pastile, dupa care se intinde uniform pe toata suprafata (fig. 22).
  • Fondul de ten se aplica in cantitati foarte mici, mai bine sa fie insuficient decit sa fie prea mult. El trebuie sa formeze o pelicula foarte subtire, aproape invizibila. Daca totusi observam ca fondul de ten nu s-a intins uniform il putem dilua avind pe pulpa degetelor putin lapte de toaleta.
  • Pe frunte, la tample, in zona de insertie a parului, pe aripile nasului, in santul nazo-labial, pe git fardul se estompeaza, astfel incit sa nu existe o linie de demarcatie. Seara, fondul de ten se mai poate aplica pe decolteu si pe ceafa daca vom imbraca o rochie decoltata.
  • Fondul de ten’ fluid sau crema este indicat tenurilor normale sau uscate. Pentru tenul gras se recomanda folosirea fondului de ten compact. Acesta din urma se aplica cu ajutorul unui burete inmuiat in apa si stors. El se freaca usor pe suprafata fondului de ten, se uniformizeaza cantitatea de fond de ten de pe burete si apoi se intinde pe obraji. Daca obrazul se pateaza, stoarcem bine buretele si frecam din nou obrazul. Fondul de ten compact are o mare putere de acoperire, dar usuca pielea.

-in cazul folosirii acestui fond de ten, fardul de obraz se aplica inainte.

-in cazul in care obrazul prezinta anumite imperfectiuni se va recurge la machiajul corector.

-in aceasta faza, daca este necesar, se poate aplica fardul anticearcan, care se va folosi numai daca cearcanele sint foarte pronuntate, daca ochii sint infundati si mina generala proasta.

  • El se aplica peste fondul de ten, ca o semiluna si se estompeaza perfect Culoarea fondului de ten va fi ca nuanta cit mai apropiata de carnatia naturala sau foarte usor mai inchisa. De asemenea, se recomanda ca machiajul de seara sa aiba o nuanta mai inchisa.
  • Aplicarea fardului de obraz se efectueaza in functie de consistenta acestuia. Fardul de obraz crema sau fluid se aplica peste fondul de ten cu ajutorul pulpei degetelor sau cu o pensula, in forma triunghiulara, estompind marginile. Pozitia triunghiurilor depinde de forma fetei. in general se aplica pe partea cea mai proeminenta a pometilor, pe lobul urechilor si pe virful barbiei.Aplicarea lui trebuie sa imite o imbujorare naturala imprimind tenului o mina sanatoasa; de asemenea, trebuie sa nu fie prea intensa, alegindu-se o culoare mai deschisa decit cea a rujului de buze.Este o arta si alegerea culorilor, care trebuie sa se „asorteze” cu cea a rujului de buze, a lacului de unghii, a imbracamintei etc. In final culoarea parului, a ochilor, a pielii, a buzelor trebuie sa fie in perfecta armonie.

Este normal sa tinem cont de moda, dar in primul rind sa alegem culorile care ne avantajeaza.Daca folosim un fard de obraz compact, acesta se va aplica peste pudra estompind marginile.Aplicarea pudrei are efect binefacator pentru piele datorita rolului ei protector impotriva intemperiilor. Pudra se aplica peste fondul de ten bine intins si uscat, cu ajutorul unui tampon de vata, care este bine sa fie aruncat dupa fiecare intrebuintare. Nu se recomanda folosirea pufului, care neputind fi spalat prea des constituie o sursa de infectie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *