beauty

Vezi cum sa-ti ingrijesti mainile!

  • Intrucat mainile sunt supuse zilnic actiunii unui mare numar de substante, are in contact cu pielea pot produce iritarea ei, trebuie sa fim preocupati in permanenta de ingrijirea si protejarea lor.
  • Pe langa factorii atmosferici (ger, vint, umezeala, caldura etc.), chiar palarea cu apa si sapun indeparteaza stratul gras, care constituie asa-numita manta acida” a pielii si pe care trebuie sa o redam miinilor. Trebuie sa mai ‘inem seama de faptul ca astazi detergentii sintetici au inlocuit in mare parte apunul, ca acestia altereaza finetea pielii, favorizind chiar aparitia de eczeme -i ca sebumul este foarte usor distrus sau indepartat, ceea ce are drept con- -ecinta uscarea, craparea, asprirea pielii miinilor.
  • Prin ingrijirea miinilor, nu se urmareste numai un scop pur estetic, ci d unul de protectie. Se spune ca miinile sint cartea noastra de vizita, aceasta -eferindu-se la modul cum ne comportam cu ele, cum le ingrijim si in nici m caz, cum le impodobim. Este bine chiar sa evitam prea multe podoabe pe miini, care sa impiedice circulatia singelui.
  • Curatirea miinilor se impune sa fie facuta cit mai des si dupa orice fel de activitate. in felul acesta se indeparteaza substantele iritante, se micsoreaza riscul aparitiei dermatitelor de contact.Agentii de curatire nu trebuie sa fie prea alcalini, abrazivi sau sa produca o degresare excesiva a pielii.
  • Curatirea miinilor va fi efectuata cu o perie aspra; se perie bine podul palmei, falangele si se insista asupra unghiilor. Pentru indepartarea unor pete de pe miini se poate folosi si piatra ponce umezita in prealabil cu apa.
  • Apa prea rece sau prea fierbinte nu se recomanda. Dupa spalat, miinile vor fi sterse cu grija si unse cu crema hidratanta.
  • Sapunul va fi de buna calitate, cu un procent mic de substante alcaline, care sa nu distruga aciditatea pielii. Persoanele care prezinta intoleranta la sapun sau au pielea foarte sensibila pot folosi uleiurile sulfonatc.
  • Persoanele care nu au conditii convenabile de spalare, care nu-si pot parasi locul de munca sau in calatorii, pot folosi preparatele anhidre, denumite de fapt impropriu anhidre, deoarece ele contin oarecare cantitate de apa, ca spre exemplu solutia de alcool polivinilic, care printr-o simpla frecare, timp de citeva secunde, indeparteaza grasimea si murdaria de pe miini.
  • Preparatele anhidre pentru curatirea miinilor se pot prezenta sub forma lichida, sub forma de crema, geluri, ca atare sau in flacoane presurizate — aerosoli.

Produse folosite Ia ingrijirea mainilor

  1. Produsele folosite la ingrijirea miinilor au drept scop inlaturarea urmarilor actiunii nocive a diferitelor substante si menirea sa contribuie la restabilirea starii normale a pielii.
  2. Sebumul, care mentine supletea ce asigura protectia pielii, este mereu indepartat prin spalarea cu sapun sau detergenti. De aceea, pielea se usuca foarte usor, capata un aspect solzos si pot aparea si fisuri care constituie o usa deschisa pentru diferite infectii sau dermatite.
  3. Cremele sau lotiunile destinate unei ingrijiri obisnuite a pielii trebuie sa formeze pe piele un strat asemanator celui format de sebum si sa mentina o umiditate convenabila a acesteia; sa dea netezime si suplete, fara a o ingrosa in mod excesiv; sa fie usor de aplicat avind consistenta corespunzatoare; sa poata fi usor indepartate.
  4. Cremele si emulsiile pentru ingrijirea miinilor sint in mod obisnuit creme pe baza de stearati (creme evanescente) care contin un mic exces de acid stearic, un umectant ca glicerina si apa.

Mainile si suferintele lor

Mainile care transpira exagerat Acest neajuns se poate datora dezechilibrului neurovegetativ agravat de emotii sau unor boli profesionale (chimisti, coafeze ctc.). Transpiratia miinilor poate avea loc si in urma unei incalziri excesive in timpul executarii anumitor munci sau a unei aerisiri insuficiente.Prezentarea la medic este necesara pentru stabilirea diagnosticului si indicarea tratamentului. Local se recomanda frictiuni cu alcool camforat sau folosirea la spalat a unui sapun medicinal pe baza de tanin, masaje usoare cu produse antisudoripare, pudraje dese sau badijonarca cu lotiuni contra transpiratiei. Iata citeva formule de lotiuni pentru combaterea transpiratiei miinilor:

Maini patate. Datorita unei acumulari de pigment in straturile profunde ale epidermei, dosul miinilor se pateaza mai ales daca am depasit virsta de 50 de ani. Se va incerca mai intii un tratament cu apa oxigenata sub forma de lotiune sau crema. in caz de esec, medicul dermatolog va hotari tratamentul pentru fiecare caz in parte (crioterapie, pecling etc.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *