CUNOAȘTEREA TIPULUI DE PIELE Șl DE PĂR, O NECESITATE
A sti ce tip de piele si do par avem este o necesitate, acest lucru folosind nu numai in alegerea corecta a produselor cosmetice si auxiliare, dar de cele mai multe ori ne ajuta si in aplicarea diferitelor procedee adecvate pentru a mentine in bune conditii starea pielii si a parului. Atunci cind ne referim la piele nu ne gindim numai la ten, ci la pielea intregului corp. Desigur, aspectul frumos al fetei, adica al tenului, va fi situat pe primul plan.
Cum putem sa ne stabilim tipul de piele? Procedeele folosite acasa, ne pot da numai unele indicatii sumare asupra tipului de piele pe care-1 avem, diagnosticul stiintific neputind fi stabilit decit in cabinetele cosmetice, care poseda o aparatura speciala si cadre specializate.
Diagnosticul sumar al tipului de piele il putem stabili singuri in felul urmator: dupa ce indepartam urmele de fard, ne spalam cu apa si sapun, asteptam circa 3 ore, ca pielea sa-si recapete aciditatea normala si aplicam pe obraz o foita de hirtie sau o rondela din hirtie de filtru. Privim hirtia in lumina: daca au aparut pe ea pete de grasime avem indiciu ca pielea este grasa, petele respective indicind i urme de sebum (fig. 1).
Ne putem folosi si de un creion cu care trasam pe piele citeva linii prin usoara apasare: in cazul unui ten gras, pielea se inroseste deasupra liniei trasate, la tenul sensibil se inroseste traseul urmat de creion, iar daca prin apasarea cu creionul ramine o adincitura, ne aflam in fata unui ten uscat. Tenul normal nu va prezenta nici una din reactiile mentionate. De precizat ca, in general, tipul de piele al fetei este la fel cu cel al corpului.
in fata unei oglinzi care mareste, putem de aseme- nea stabili tipul de ten pe care-1 avem, tinind seama de caracteristicile generale pe care le prezinta fiecare tip de piele: Tenul gras, observat mai des la brunete, prezinta porii dilatati aspru, lipsit de suplete, unsuros in special pe frunte, aripile nasului si barbie. La tenul gras, care se rideaza mai greu, cu timpul apar modificari ale culorii pielii, putand deveni cenusiu sau galbui. in acest ultim caz, poate fi vorba si de o defectuoasa functionare a ficatului, sau de abuz de tutun, dupa cum poate fi si o problema de structura fiziologica a pielii.
Aplicarea unui tratament cosmetic denumit „peeling poate readuce pielea la culoarea normala.
Sa nu ne speriem de corpii grasi din piele, deoarece ei sint totusi, in anumite limite, necesari, facind pielea impermeabila si asigurindu-i supletea. Regland absorbtia si evaporarea sudorii, acestia ii mentin umezeala necesara.
Sub influenta razelor ultraviolete, ei se transforma in vitamina D atit de nece- sara organismului. De aici sa nu tragem concluzia ca pielea trebuie expusa cit mai mult la actiunea razelor ultraviolete. Esential este sa mentinem un echilibru normal al aciditatii pielii si aceasta o putem constata chiar noi insine cind, dupa o curatire exagerata a tenului, stratul protector al acestuia nu se reface decit dupa citeva ore.