review

Iata de ce este necesar sa ne obisnuim sa ne curatam tenul!

 ASPECTE INESTETICE ALE TENULUI

Iata de ce este necesar sa ne obisnuim sa ne curatam tenul!

PUNCTELE NEGRE

Punctele negre, denumite si „comedoane”, sint dopuri de sebum care infunda foliculul pilosebaceu, in general in urma unei secretii abundente de sebum. Au aspectul unor viermisori, aparind la suprafata pielii ca mici puncte negre, din cauza oxidarii superficiale a sublimului si a impuritatilor. Contin numerosi microbacili (de exemplu, Demodex jolliculorum).

Se localizeaza in general pe aripile nasului, pe barbie si pe frunte, iar in cazuri mai rare pe pometi si chiar pe toata fata.

Aparitia lor se remarca in special in perioada pubertatii, cind secretia glandelor sebacee este deosebit de activa, dar ele se pot forma si la persoane mai in virsta, sub influenta altor factori, cum sint : neingrijirea tenului ui o ingrijire gresit inteleasa (aplicarea cremelor grase pe un obraz cu secretie naturala excesiva, aplicarea o perioada mai indelungata a cremelor continind bismut sau mercur, folosirea regeneratoarelor de par pe baza de saruri de plumb etc.).

Iata de ce este necesar sa ne obisnuim cu o curatire riguroasa a tenului, in vederea indepartarii de pe piele a impuritatilor depuse in cursul zilei, a produselor de secretie ramase pe piele, a substantelor provenite din descompunerea acestora, precum si a fardului.

Punctele negre si cosurile pot aparea si ca o consecinta a constipatiei, care trebuie in orice caz combatuta, deoarece este in general un inamic al sanatatii. Totodata, persoanelor predispuse formarii punctelor negre li se recomanda evitarea alimentelor care contin grasimi, a brinzeturilor fermentate, a condimentelor ele. Regimul alimentar care convine cel mai bine organismului trebuie sa fie cit mai bogat in fructe, legume si verdeturi.

Pentru tratamentul zilnic al punctelor negre sunt recomandate solutiile pe baza de pepsina, care pot fi folosite la toate tipurile de piele.Vom sterge portiunile respective seara, inainte de culcare, cu un tampon de vata imbibat intr-o solutie de pepsina, acid citric si apa. in cazul tenurilor uscate, care prezinta acest neajuns, se recomanda o crema contra punctelor negre. O data pe saptamina vom freca regiunile respective cu malai inmuiat cu apa sau lapte. Daca tenul este sensibil vom inlocui malaiul cu tarite de griu.

Razele ultraviolete constituie de asemenea un bun remediu in cazul tenurilor grase cu puncte negre. De aceea este bine ca in timpul verii sa profitam cat mai mult de razele binefacatoare ale soarelui.

Pentru a nu ajunge in faza de a avea obrazul presarat de puncte negre, care cu timpul dilata porii si dau obrazului un aspect neingrijit si inestetic, vom proceda la indepartarea lor. Aceasta operatie este bine sa fie facuta la interval de 3—4 saptamini. Dat fiind pericolul infectarii obrazului este necesar sa luam o serie de masuri si anume : vom curata bine obrazul, apoi il vom aburi timp de 5—10 minute, deasupra unui vas in care fierbe apa cu flori de musetel si in care mai putem mlniiga citeva picaturi de tincbura de benzoe. Uscam obrazul cu un servetel de hirtie si apoi incepem sa stoarcem punctele negre. Daca punctele negre sint mai dificil de scos, inainte de a ne expune obrazul la abur, vom masa regiunile respective cu ulei caldut. In felul acesta, pielea se inmoaie, iar punctele negre vor fi scoase mai cu usurinta.

Dupa terminarea operatiei de stoarcere vom dezinfecta obrazul cu o solutie alcoolica astringenta. Pentru calmarea obrazului vom aplica o masca emolienta. In udasi scop sint recomandate si mastile cu fructe sau legume. Punctele negre pot fi indepartate si cu ajutorul unui instrument special „extractor de comedoane , confectionat din metal, avind prevazut la un capat un orificiu care se apasa peste punctul negru.

In cazurile rebele, cand obrazul prezinta puncte negre, greu de scos sau prea multe, vom recurge la serviciile cosmeticienelor.

COȘURILE

Cosurile (foliculita) sint infectii provocate de stafilococi localizate la nivelul foliculului pilosebaceu, adica a locului unde firul de par iese din piele insotit de canalul prin care se scurge grasimea (sebumul) fabricata de glandele sebacee. De multe ori, acesti foliculi sint dilatati si cuprind impuritati, microbi, grasime, vizibile cu ochiul liber sub forma asa-numitelor puncte negre sau come- doane. in cazul infectarii cu stafilococ, in jurul foliculului pilosebaceu apare mai intii o mica roseata si apoi, in centrul sau, se formeaza o pustula (basicuta cu puroi).

Cosurile pot aparea uneori in cadrul acneei, boala care de cele mai multe ori este consecinta unui dezechilibru al glandelor cu secretie interna, a tulburarilor gastro-intestinale si hepatice, a insuficientei suprarenale, a hipotiroidiei, a tulburarilor sistemului neuro-vegetativ etc.

Varietatea aceasta de cauze ne indreptateste sa recomandam ca persoanele suferind de acest neajuns sa se adreseze neaparat medicului dermatolog, care este singurul in masura sa determine cauza si sa prescrie tratamentul adecvat fiecarui caz in parte.Din pacate insa, majoritatea persoanelor predispuse formarii cosurilor sint tentate sa le stoarca imediat, fara a lua masurile de asepsie, ceea ce duce de cele mai multe ori la infectarea obrazului si inmultirea cosurilor. Tratamentul local si general al cosurilor se recomanda sa fie prescris de medicul dermatolog.

-In cadrul tratamentului local, o importanta deosebita are igiena riguroasa a fetei. De aceea vom evita, pe cit posibil, atingerea obrazului cu lot ceea ce ar putea provoca o infectie si in special cu miinile murdare.

-Fata va fi spalata cu apa calduta si sapun, chiar de doua ori pe zi, iar seara va fi stearsa cu lotiuni alcoolice degresante.

-Pudrele speciale, continind sulf sau oxid de zinc, au de asemenea un rol important in tratamentul local al cosurilor.

Totodata pentru aceste tipuri de ten cu imperfectiuni se pot recomanda produsele de la Farmasi Dr. C. Tuna Acne Series, ce are rol de tratare si de a preveni aspectele inestetice ale tenului de la orice varsta.

Vom cauta pe cit posibil sa indepartam cu regularitate punctele negre care, dupa cum am vazut, sint generatoare de cosuri. (in cazuri rebele se va recurge la fizioterapie cu raze ultraviolete, la radioterapie, la folosirea zapezii carbonul’. la antibiotice, la autohemoterapie etc., dar toate niistca vor fi efectuate numai sub control medical.

Persoanele a caror fata este presarata cu cosuri vor evita masajul, deoarece altfel se poate agrava starea sanatatii pielii.

Ca indicatii generale, regimul alimentar va fi cel vegetarian, bogat in vitamine, se vor respecta orele de ninsa, iar mincarea va fi mestecata cit mai bine. Se vor evita carnurile conservate, mezelurile, sosurile, condimentele, muraturile, grasimile, bauturile alcoolice si brinze- lurile fermentate. De asemenea va fi combatuta constipatia.

 

CUPEROZA

Cuperoza este o afectiune a pielii, provocata de tulburari de circulatie, tulburari hepatice, ovariene sau intestinale. Se mai poate datori constipatiei, colitei sau lipsei vitaminei P din organism (lipsa care duce la fragilitatea vaselor capilare) etc. Apare in general la persoanele care au depasit virsta de 40 de ani si se manifesta printr-o dilatatie a vaselor mici capilare ale fetei, dindu-i acesteia o coloratie violacee.Acest neajuns se intilneste mai frecvent la persoanele eu fata sensibila si uscata, dar poate sa apara si la persoanele cu tenul gras, care sint obligate sa lucreze in aer liber, expunindu-si obrazul intemperiilor. Se localizeaza in general pe pometii obrajilor, aripile nasului si mai i ar pe toata fata.

Orice neglijenta in ingrijirea acestei afectiuni o poate agrava. De aceea este necesar sa ne adresam medicului inca la primele semne, pentru ca acesta sa stabileasca imediat cauzele, precum si tratamentul general si local.

In cele ce urmeaza vom insista numai asupra citorva reguli de igiena generala, de care trebuie sa tina seama cei care sufera de acest neajuns.

  • Spalarea obrazului se va face cu apa la temperatura camerei, evitindu-se apa calda, apa rece, sapunul, lotiu- nile alcoolice etc.
  • Vom evita de asemenea toate cauzele care duc la congestionarea obrazului : schimbarile bruste de temperatura, expunerea la soare, imbracamintea strimta, frigul la picioare. Vom lua masuri de protectie a obrazului impotriva intemperiilor, aplicind pe fata o crema grasa, hranitoare, peste care vom trece ipuful cu pudra.
  • Se va evita masajul obrazului. in schimb vom aplica zilnic comprese cu infuzie de musetel, in care am adaugat extract de hammamelis. In afara de comprese putem folosi o lotiune continind apa de hammamelis, infuzie de musetel, apa de trandafir si infuzie de ceai natural.
  • Daca apa pe care o folosim pentru spalat este calcaroasa vom adauga putin bicarbonat sau vom sterge fata cu putina infuzie de musetel.
  • Procedeul de a folosi spalari alternative cu apa calda si rece va fi suprimat, deoarece poate agrava cuperoza.
  • Se vor evita lotiunile astringente, alcoolice. Mastile emoliente, decongestionante, contribuie de asemenea la ameliorarea afectiunii.
  • Vom acorda o atentie deosebita regimului alimentar, care va fi cit mai usor posibil. Trebuie suprimate toate alimentele indigeste si excitante, ca : alcoolul, condimentele, mezelurile, sosurile, carnurile conservate, grasimile, muraturile. De asemenea se vor reduce la minimum piinea si pastele fainoase. Alimentatia va fi cit mai bogata in legume si fructe si in general toate alimentele vor fi proaspete.

Se vor combate constipatia si, in general, viata sedentara care faciliteaza, de asemenea aparitia cuperozei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *